Kosthold
Sannheten om Kokosolje: 10 ting du bør vite før du gjør deg opp en mening

Sannheten om Kokosolje: 10 ting du bør vite før du gjør deg opp en mening

Etter å ha hatt et ufortjent dårlig rykte i flere tiår på grunn av “fett hysterien” som har herjet over store deler av kontinentet, er kokosoljen nå endelig på full fart tilbake i rampelyset.

I USA har kjendiser som Jennifer Aniston, Angelina Jolie og Dr. Oz omfavnet den, her til lands stiger salgstallene og det ser ut som superoljen blir en av de største mattrendene i 2015.

Kokosnøtter på kokospalmen

Kokosolje utvinnes av kokosnøtter fra kokospalmen. Bilde: Pixabay

Hva er kokosolje egentlig?

Kokosolje er en vegetabilsk olje som utvinnes fra fruktkjøttet i kokosnøtten.

Tidligere trodde man på myten at kokosoljen, og andre typer mettet fett, kunne tette arteriene og være årsak til hjerte- og karsykdommer. Men flere nyere studier, blant annet inspirert av Dr. Weston A. Price sin forskning tidlig på 1900-tallet, viser flere helsefordeler med oljen fra denne fantastiske frukten.

Her er 10 forskningsbaserte fordeler med kokosolje alle “fettfanatikerne” ikke vil du skal kjenne til fra AuthorityNutrition.

1. Kokosolje er kanskje den beste oljen du kan spise og ikke den store stygge ulven som vi lenge har trodd

Kokosolje har blitt demonisert i det siste fordi den inneholder mettet fett.

Ikke bare inneholder den mettet fett, men den er en av de rikeste kildene til mettet fett som vi kjenner til og består av nesten nesten 90% mettet fett (1).

Selv om dette går sterkt i mot det vi lenge har trodd, så viser nyere data at mettet fett er helt ufarlig (godt vi ikke tror at jorden fortsatt er flat også…).

Flere dyptgående studier, inkludert studier bestående av hundretusener av mennesker (ikke kun forskning på rotter her altså), slår fast at hele “mettet fett er farlig og klogger arteriene”-frasen var en eneste stor myte (2).

De fleste fettsyrene i kostholdet vårt er så kalte “langkjedete”-fettsyrer, men i kokosoljen finner du store mengder “mellomkjedete MCT”-fettsyrer som metaboliseres på en annen måte i kroppen din.

De går rett fra fordøyelsen til leveren, hvor de blir brukt kjapt som energikilde eller omgjort til så kalte “ketoner” i kroppen, som kan ha terapeutisk effekt på lidelser som epilepsi og Alzheimers.

Oppsummert: Kokosolje inneholder store mengder mellomkjedete MCT-fettsyrer som nyttiggjøres annerledes i kroppen og kan ha terapeutisk effekt på flere hjernelidelser.

2. Folkegrupper som spiser mye kokosnøtt er blant de sunneste menneskene på jorden

Kokosnøtt på strandenKoskosnøtten er nærmest sett på som en eksotisk frukt her i den vestlige verden, og blir i hovedsak spist av “helsebevisste”-mennesker.

Men, i andre deler av verden, er kokosnøtten i alle sine former en naturlig del av kostholdet – og har vært det i generasjoner.

De beste eksempelet på en slik folkegruppe er Tokelauikanerne, som bor på en øygruppe sør i Stillehavet.

De får over 60% av kaloriene de spiser(!) fra kokosnøtter og er den folkegruppen som spiser mest mettet fett i verden.

Disse menneskene har en fantastisk helse, uten tegn til hjertesykdommene som florerer i våre deler av verden (3).

Men de er ikke alene, fordi Kitavana-folket på Papa New Guinea spiser også store mengder kokosnøtt – og også disse har en formidabel helse å vise til (4).

 Oppsummert: Flere folkegrupper har gjennom flere generasjoner spist store mengder kokosnøtt – og lever meget godt på dette med en strålende helse. 

3. Kokosolje kan øke forbrenningen din og hjelpe deg å forbrenne fett

Det er ikke til å stikke under en stol at overvekt er en av de større helseproblemene her til lands.

Og mens noen tror overvekt bare handler om kalorier inn og kalorier ut, tror andre at kilden til disse kaloriene og typen kalorier også er av vesentlig betydning blant annet fordi ulike matvarer påvirker kroppen og hormonbalansen på ulike måter.

De mellomkjedete MCT-fettsyrene som finnes i kokosolje kan øke forbrenningen sammenlignet med samme mengde kalorier fra langkjedete-fettsyrer (5, 6).

For eksempel viste en studie at 15-30 gram med MCT-fettsyrer per dag økte energiforbruket over 24 timer med 5%, som totalt sett utgjorde 120 kalorier per dag (7).

Oppsummert: De mellomkjedete MCT-fettsyrer som finnes i kokosolje kan øke forbrenningen med så mye som 5% i døgnet og potensielt gi deg betydelig vektreduksjon over tid. 

4. Laurinsyren i kokosolje kan hjelpe deg bli kvitt bakterier, virus, sopp og infeksjoner

Nesten 50% av fettsyrene i kokosolje er laurinsyre (C-12) som brytes ned til monolaurin i kroppen din.

Både laurinsyre og monolaurin kan ta livet av bakterier, virus og sopp (8).

For eksempel så har disse stoffene vist seg å bekjempe Staphylococcus Aureus (Gule Stafylokokker), som kan forårsake livstruende infeksjoner, og gjærsoppen Candida Albicans, en sopp som kan gi infeksjon i munn og underliv – spesielt hos kvinner (9, 10).

 Oppsummert: Fettsyrene i kokosolje kan hjelpe deg bli kvitt farlige sykdomsfremkallende bakterier og virus slik at du potensielt kan forhindre infeksjoner. 

5. Kokosolje kan redusere sultfølelse slik at du spiser mindre uten engang å prøve

Kokosolje på glassEn veldig interessant egenskap med kokosolje er at den kan redusere sultfølelsen din.

Dette kan være relatert til måten fettsyrene i kokosoljen blir nyttiggjort fordi ketonene kan ha apetittreduserende effekt (11).

I en studie ble ulike mengder mellomkjedete- og langkjedete-fettsyrer gitt til seks friske menn.

Mennene som spiste MCT-fettsyrene spiste i snitt 256 ferre kalorier per dag (12).

I en annen studie, bestående av 14 friske menn, viste det seg at de som spiste mest MCT-fettsyrer til frokost spiste vesentlig ferre kalorier til lunsj (13).

Dette er mindre studier utført over korte perioder, men dersom denne effekten holder over tid kan det ha dramatisk effekt på kroppsvekten din over lengre perioder.

Oppsummert: Fettsyrene i kokosolje kan redusere appetitten din betydelig, slik at du naturlig spiser mindre uten å egentlig tenke over det, som igjen kan ha positiv innvirkning på kroppsvekten din over tid. 

6. Kokosolje kan redusere anfall fordi fettsyrene i kokosoljen blir omgjort til fordelaktige ketoner i blodet

Det blir for øyeblikket forsket mye på såkalte ketogeniske dietter (et kosthold bestående av lite karbohydrater og store mengder fett som gir større konsentrasjon av ketonlegemer i blodet) og deres effekt på ulike sykdommer.

Den best kjente anvendelsen av denne dietten er i behandlingen av barn med epilepsi (14).

Denne dietten kan dramatisk redusere antall anfall i epileptiske barn, selv de som ikke har hatt effekt av flere ulike typer medisinering tidligere.

Fordi MCT-fettsyrene i kokosoljen raskt blir omgjort til ketonlegemer i leveren, blir den ofte brukt i epileptiske pasienter for å fremskynde ketose-tilstanden.

Siden kroppen i ketose nyttiggjør seg av ketoner som energikilde istedenfor glukose, tillater inntak av kokosolje litt mer karbohydrater i dietten uten at man går ut av ketosetilstanden (15, 16).

Oppsummert: De mellomkjedete(MCT)-fettsyrene i kokosolje kan øke konsentrajonen av ketogenlegemer i blodet, som igjen kan redusere anfall i epileptiske barn. 

7. Kokosolje kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer fordi den kan forbedre kolesterolbalansen i blodet ditt

Kokosolje mot hjerte og karsykdommer

Kokosoljen er proppfull av mettet fett, som du nå har lært at ikke skader lipidprofilen i blodet ditt som tidligere antatt.

Mettet fett øker HDL-kolesterolet (det gode) og endrer LDL-kolesterolet (det dårlige) (17, 18).

I en studie bestående av 40 kvinner reduserte kokosolje Total- og LDL-kolesterol, samt økte HDL-kolesterolet sammenlignet med soyaolje (19).

Det er også studier på rotter som viser at kokosolje reduserer triglyserider, total- og LDL-kolesterol, øker HDL-kolesterol og forbedrer koaguleringsfaktorer og antioksidant-statusen i blodet (20, 21).

Denne forbedringen i kardioveskulære risikofaktorer skal i teorien over tid lede til en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.

Oppsummert: Flere studier på både mennesker og rotter viser at kokosolje forbedrer viktige risikofaktorer som Total-, LDL- og HDL-kolesterol, som kan bety redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. 

8. Kokosolje kan beskytte håret ditt, gi fuktighet til huden, fungere som solkrem og gi deg bedre tannhelse

Kokosoljen kan bistå til så mye mer enn bare innvortes bruk.

Mange bruker kokosolje for kosmetiske formål og for å få finere hud og hår.

Studier på mennesker med tørr hud viser at kokosolje kan forbedre fuktighetsnivået i huden (22).

Kokosolje kan også beskytte håret ditt og en en studie viser at den blokkerer ca. 20% av solens ultrafiolette stråler når den brukes som solkrem (23, 24).

Et annet bruksområde av kokosoljen, som virkelig har blitt trendy det siste året, er såkalt “oljeskylling” (eller “oil-pulling” på engelsk).

Denne gamle indiske tradisjonen består i å ha kokosolje i munnen i 10-20 minutter og “skylle” tennene med den, på samme måte som du bruker munnskyllevann.

Studier har vist at dette kan fjerne skadelige bakterier i munnen, forbedre tannhelsen og redusere dårlig ånde (25, 26, 27).

Oppsummert: Kokosoljen kan benyttes utvortes også og studier viser at den er effektiv til å behandle tørr hud og å beskytte håret ditt. Den kan også bli brukt som en mild form for solkrem eller til å skylle munnen slik at du kan bli kvitt dårlig ånde og får bedre tannhelse. 

9. Fettsyrene i kokosolje kan forbedre hjernefunksjon i Alzheimers-pasienter

Kokosolje mot Alzheimers

Den fryktelige Alzheimers-sykdommen er den mest vanlige formen for demens verden over og forekommer vanligvis hos eldre mennesker.

Hos Alzheimers-pasienter, viser det seg at enkelte steder i hjernen har en redusert evne til å bruke glukose som energikilde.

Ketonlegemene kan tilføre hjernen energi og forskere spekulerer i om ketonene kan fungere som en alternativ energikilde til de delene av hjernen som ikke fungerer slik de skal hos Alzheimerspasienter og dermed redusere lidelsens symptomer (28).

I en studie fra 2006 forbedret inntak av mellomkjedete(MCT)-fettsyrer umiddelbart hjernefunksjon til pasienter med mildere former for Alzheimers (29).

Andre studier støtter disse funnene og mellomkjedete(MCT)-fettsyrer blir nå intensivt forsket på som et potensielt svar på Alzheimers-gåten (30, 31).

Oppsummert: Studier viser at fettsyrene i kokosolje kan øke nivået av ketogenlegemer i blodet, være en alternativ energikilde for hjernecellene og lindre symptomer hos Alzheimers-pasienter. 

10. Kokosolje kan hjelpe deg å gå ned i vekt og redusere det spesielt farlige fettet rundt magen

Kokosolje for vektreduksjon

Siden kokosolje kan redusere apetitten din og øke fettforbrenningen, som tidligere nevnt i denne artikkelen, så gir det naturlig nok også mening at den kan hjelpe deg å gå ned i vekt.

Ikke bare det, men det viser seg også at kokosoljen er spesielt effektiv i å redusere magefettet i bukhulen og rundt organene – og som du helt sikkert vet og har hørt flere ganger, så er dette det farligste fettet av alle og det som oftest er assosiert med mange av våre vestlige livsstilssykdommer.

Det fine her er at midjemål er enkelt og måle og det er også en god indikator for fettet i bukhulen din.

I en studie av 40 overvektige kvinner som daglig ble gitt tilskudd av 30 ml kokosolje, viste dette seg å resultere i en betydelig reduksjon i både BMI og midjemål over en periode på 12 uker (19).

En annen studie av 20 overvektige menn bekrefter også dette fordi tilsvarende dosering av 30 ml kokosolje daglig i 4 uker resulterte i en reduksjon av midjemålet på 2.86cm (32).

Du tenker kanskje at dette ikke var så veldig imponerende, men…

Du må huske på at disse menneskene ikke endret på noe annet i livsstilen sin, det eneste de gjorde var å legge ca. 2 spiseskeier med kokosolje til i kostholdet sitt.

Ikke begynte de å trene, ikke spiste de mindre og ikke tok de dyre kosttilskudd eller verdiløse slankepiller.

Kun 30 ml kokosolje daglig.

Det er ganske så imponerende, syns du ikke?

Oppsummert: Flere studier på mennesker demonstrerer at regelmessig inntak av kokosolje kan bidra til vektnedgang og reduksjon i midjemål hos menn og kvinner. 

Oppsummering og konklusjon

Dame som holder en kokosnøttAt kokosolje er sunt for deg bør nå en gang for alle hevet over en hver tvil.

Det er ikke bare en liten gruppe mennesker sine personlige meninger og preferanser, men grundig forskning underbygger dette.

Dersom du også ønsker å oppleve noen av disse forskningsbaserte helsefordelene, så sørg for å velg en organisk, extra virgin kokosolje av beste kvalitet, og styr langt unna de raffinerte og bearbeidede oljene.

Stadig mer forskning blir gjort på de utrolig helsefordelene kokosoljen har å tilby deg og dine, så takk og lov for at flere nordmenn endelig får opp øynene og ser resultater fra denne oljen.

Lykke til!
Les mer: http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/
Bilder: Pixabay, Inda Organics, Just Ingredients

Del denne artikkelen

Du vil kanskje også like..

2 Kommentarer

  1. […] vi skrev i artikkelen «Sannheten om kokosolje: 10 ting du må vite før du gjør deg opp en mening«, så har gjentatte studier påvist at mettet fett er fullstendig harmløst (18, […]

  2. […] også: 10 ting du bør vite om årets mattrend – kokosoljen. Bilder: […]

Om NaturligHverdag.no

Hei og velkommen til NaturligHverdag.no - nettstedet for deg som er opptatt av naturlig mat og helse. Her får du tips, råd og inspirasjon for en bedre og mer naturlig hverdag - fra den siste forskning og trender til sunt bondevett og urgamle tradisjoner.

Facebook: